Tulevaisuudessa Kuopio kutsuu yhä useampaa

Vuoden 2020 aikana käsite monipaikkaisuus tärähti kuin kerrasta laajemman yleisön mielenkiintoon ja puheisiin: vaikka asia ei ole uusi, koronavuosi toi monipaikkaisuuden aktiivisesti silmiemme eteen.  

Mennyt vuosi on elämisen ja työnteon näkökulmasta monella tapaa edistyksellinen ja jättänyt merkittävän jälkensä tulevaan. Uskon, että aktiivinen monipaikkaisuuden mahdollistaminen on yksi kilpailutekijä uusien kuopiolaisten houkuttelussa.  

Kuulun tässä asiassa niin sanottuun kokemusasiantuntijaryhmään: olen saanut elää monipaikkaisesti käytännössä koko aikuisikäni. Ensin työt veivät maailmalle ja koti jäi Savoon. Tänä keväänä Kuopio kutsui perheeni asumaan, elämään ja nyt työ kulkee verkon yli Helsinkiin.  

Elämme aikaa, jossa työ ja opiskelu ovat ajasta ja paikasta riippumatonta. Monipaikkaisuus ei ole yhtä kuin maaseutu: se on tavallista arkea, ihmisten jokapäiväisiä elinympäristöjä. Se on eri paikoissa tapahtuvaa asumista, liikkumista, palveluita, työtä, harrastuksia, kokemuksia, kulttuuria – elämää.  

Ilmiö iskeytyi näkyvästi myös maakuntien arkeen. Pääkaupunkikeskeinen yhteiskunnallinen keskustelu on saanut alueista vahvan haastajan ja muuttovirran pois Helsingistä voidaan sanoa olevan jo poikkeuksellista. Erityisellä valolla tilastoissa loistaa Kuopio, kun kaupunkimme väkiluku kasvoi lähes 1000:lla ja meidät rankattiin maan vetovoimaisimpien paikkakuntien joukkoon.  

Ajattelen, että kaupunkimme tavoitteena on jatkossakin oltava hyvän elämän pääkaupunki, jossa ihmisten unelmat toteutuvat osaksi sujuvasti elettävää arkea. Vaikka kaupungistuminen on edelleen megatrendi niin meillä kuin maailmalla, raja-aidat ja asenteet kaupunki- ja maaseutuelämän yhteensovittamisen suhteen ovat häilymässä. Citymaalaisuus nostaa itseään ja siihen nosteeseen meidän on päästävä mukaan: meillä on täällä Kuopiossa sellaista erityistä savolaista vetovoimaa, jossa hyvän elämän puitteissa yhdistyvät luonnon kaunein korpisydän kaupungin sykkeeseen – jopa aivan keskellä kaupunkia.  

Monipaikkaisuuden äänen on kuuluttava kaupungin tulevan valtuustokauden strategiassa. Meidän on pystyttävä vastaamaan selkeästi siihen, mitä ihmiset odottavat elinympäristöltään ja asumiseltaan. Digiloikasta tulee tehdä tapa ja etätyön tekemisestä saumattomampaa.  

Netin on kuljettava kaupungin laidalta toiselle ja ajattelen, että on kohtuullista odottaa kaupunkilaisten luottavan sen kantavuuteen: toimivat tietoliikenneyhteydet ovat sekä keskuskaupungin kuin modernin maaseudun oikeus. Ajattelen, että kaupungin tekemässä valtakunnallisessa edunvalvonnassa panoksien on lähitulevaisuudessa oltava teissä, raiteissa ja tietoliikenteessä. 

Yhä useammassa perheessä elämä jakautuu useampaan paikkaan, kun työ tai opiskelu on ajasta ja paikasta riippumatonta. Viime vuonna monipaikkaisuudesta tuli monelle normaalia arkea ja yhä useammalle vaihtoehto. Haluan olla mukana rakentamassa Kuopiosta sellaista kaupunkia, minne ihmiset haluavat tulla, jäädä ja tulla myös takaisin, vaikka elämä olisi kuljettanutkin toisaalle.

Olen ehdolla eteenpäin pyrkivän kaupungin puolesta. Paras Kuopio on Kuopio, joka elää koko voimallaan. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin