Keskustelu metsien hakkuista sisältää valtavia aukkoja

On oleellista kysyä: mistä tulee näkemys, että ilmastopolitiikkaa hoidetaan parhaiten metsien hakkuita vähentämällä?  

Tosiasia on, että kestävä metsänhoito on parasta ilmastotyötä ja meillä Suomessa metsänhoidon taso on maailman huippua. Hakkuiden vähentäminen olisi tehoton ja kallis tapa lisätä hiilinieluja: biotalouden arvonlisä on suuri ja suurena riskinä on puuraaka-aineen kysynnän kasvu maissa, joissa metsien hoito on Suomea huonompaa.  

Olen seurannut huolestuneena metsähakkuista käytävää keskustelua – meneillään oleva keskustelu etenee ilmastotavoitteet edellä, niin että talous ja elinkeinoelämä huomioidaan noin puolella sanalla. Keskustelun mustavalkoisuus on metsänomistajien ja metsäteollisuuden kannalta valtava riski. 

Hakkuukeskustelussa esillä ovat olleet vain hiilinielut. SDP ja vihreät vaativat metsien hakkuun vähentämistä ilman, että vastausta sen seurauksiin ei anneta: mistä päin Suomen tehtaat laitetaan kiinni ja kuinka paljon työpaikkoja ollaan valmiita menettämään?  

Tässä maassa ei ole tehty, eikä tulla tekemään, hakkuita vain hiilinielujen vuoksi: meille itäsuomalaisille ja Pohjois-Savollekin keskeiset maat ja metsät ovat luonnollinen ja vahva elinvoima alueellamme. Koen vastuuttomaksi politiikaksi keskustelun, joka jättää huomiotta ilmastonmuutoskuumeessa kestävän taloudenhoidon, työpaikka- ja yksityistalouden sekä yhteiskuntamme kokonaishyvinvoinnin.  

Kuvitellaan, että seuraavaan hallitusohjelmaan on kirjattu metsien hakkuille kiintiöt: mitä sitten tapahtuu, kun kiintiöt tulevat täyteen? Mikä taho valvoo yksityisten metsänomistajien omaisuuden käyttöä ja mitä kaikkia lakeja hakkuukiintiöiden myötä joudutaan uudelleen kirjoittamaan? Keskustelussa puututaan yksityisen omaisuuden suojaan ilman, että vastauksia todellisuudessa mahdollisesta lisäsääntelystä tarjotaan laisinkaan.  

Toistan: mistä tulee näkemys, että ilmastopolitiikkaa hoidetaan parhaiten metsien hakkuita vähentämällä? Fokuksen kun tulisi olla päästöjen tehokkaammassa vähentämisessä, hiilinielujen kasvattamisessa mm. peltomaista ja hiilen kaappaamisen teknologisessa kehittämisessä. Suomella on mahdollisuus olla ilmastonmuutoksen torjunnassa kokoaan suurempi vaikuttaja, kun kääntäisimme katseemme yhä voimakkaammin sisältä ulos: maamme tiede ja tutkimus kehittää teknologiaa, jonka globaaliarvo on ympäristökysymyksissäkin mittaamaton.  

On selvää, että suomalaisesta puunkäytöstä ei pidä luopua. Kestävä metsätalous osana suomalaisten hyvinvointia saa jatkua. Luotan suomalaisten metsänomistajien vastuullisuuteen ja osaamiseen huolehtia omista, itselleen tärkeistä metsistä.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin