Hyvinvointi on ihmisissä, 
ei rakenteissa

Jokaisen meistä on voitava luottaa siihen, että apua saa, kun sitä tarvitsee

Olen ehdolla onnellisen ja turvallisen Pohjois-Savon puolesta, jossa maakuntamme palveluverkosto tukee saumattomasti asukkaidemme hyvinvointia lähellä ja kokonaisvaltaisesti. Olen ehdolla järkevän hallinnon ja selkeyden puolesta. En ole ehdolla luvatakseni mahdottomia, enkä kerätäkseni vaalikokemusta.

Olen ehdolla, koska jokaisen meistä on voitava luottaa siihen, että apua saa, kun sitä tarvitsee.

Onnellinen, turvallinen
Pohjois-Savo

- Se tehdään yhdessä

Ensimmäiset hyvinvointialuevaalit käydään tammikuun 23. päivä. Vaaleissa valitaan hyvinvointialueille päättäjät, jotka ovat käynnistämässä hyvinvointialueiden toiminnan: edessä on siis melkoinen urakka, kun sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden mahdollisimman hyvästä ja kestävästä tulevaisuuden toteutuksesta päätetään. Rahalliset raamit ovat tiukat, toiveita ja tavoitteita valtavasti.

Olen ehdolla onnellisen ja turvallisen Pohjois-Savon puolesta, jossa maakuntamme palveluverkosto tukee saumattomasti asukkaidemme hyvinvointia lähellä ja kokonaisvaltaisesti. Olen ehdolla järkevän hallinnon ja selkeyden puolesta. En ole ehdolla luvatakseni mahdottomia, enkä kerätäkseni vaalikokemusta. Olen ehdolla, koska jokaisen meistä on voitava luottaa siihen, että apua saa, kun sitä tarvitsee.

Ajattelen, että sote- ja pelastuspalveluiden maan on tunnuttava pohjoissavolaisten jalkojen alla. Meidän tulee toteuttaa palvelut ihmislähtöisesti ja lähellä palvelun tarvitsijoita: perusturvallisuudentunnetta on vahvistettava oikeanlaisilla päätöksillä ja ajallinen tai etäisyydellinen matka terveyspalveluihin ei saa venyä kohtuuttomaksi. Kiireettömään lähipalveluun on päästävä seitsemässä päivässä. Uudistuksen keskeinen yhden luukun – periaatteen on toimittava: onpa sitten kyseessä lapsiperheiden palvelut, mielenterveyden haasteet, vanhustenhoito tai pelastuspalvelut, ei asiakkaan ei enää tarvitse kääntyä eri organisaatioiden puoleen, kun yksi yhteydenotto riittää saadakseen suunnan hoitopolulleen ja hoitotarpeen kartoittamiseen.

Hallinnollisesti uudistuksessa minua kiehtoo se, että sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät vihdoin yhteiseen portaaseen: pystymme tarkastelemaan koko palveluntuotantoa ja pohjoissavolaisten hyvinvointia yhden kokonaisuuden kautta. Hallinnolliset rajat kuntien ja sairaanhoitopiirien väliltä poistuvat, eikä hoidon näkökulmasta tarvitse enää arvioida, onko kyseessä perusterveydenhoitoa vai erikoissairaanhoitoa vaativa tilanne. Tulevilla päättäjillä on iso työ ottaa Pohjois-Savon sotekartta kokonaisuudessa haltuun ja pitää ajatusmaailma kiinni ensisijaisesti koko maakunnassa – ei omassa kotikunnassaan.

Vaikka vaalit ovat sote- ja pelastusteemaiset, on näissä vaaleissa kyse muustakin. Tulevat aluevaltuustot luovat muun muassa pohjan vaikkapa sille, millä periaatteilla alueen hankintoja tehdään: mahdollistetaanko paikallisten ja alueellisten yritysten mukaanpääsy hyvinvointialueemme palveluntuottajaksi?  Näissä vaaleissa päätetään myös siitä, millaista ja mistä tuotua ruokaa alueemme sote-palvelupisteissä tarjoillaan.

Hyvä pohjoissavolainen: tulevissa vaaleissa valittavilla päättäjillä on äärimmäisen iso urakka edessään. Yhteiskunnan kokonaiskestävyyden näkökulmasta tämän uudistuksen tulee mahdollistaa taloudellisesti kestävämmät ja meidän ihmisten kannalta paremmat palvelut. Kokemuksella ja kestävällä päätöksenteolla siihen pystytään.  Ei ole siis ihan sama, käytätkö ääntäsi vai et. Ja sinulle hyvä äänestäjä: tuo edessä oleva urakka motivoi minua. Onnellinen ja turvallinen Pohjois-Savo tehdään yhdessä.

Lue lisää teemoista: